En Mormors Stek

Idag ville jag göra nått fint, en riktigt söndags stek! jag ville att den skulle ha nya influenser med gammalt.
jag ville få fram smakerna som jag minns från barndomen, när man fick en älgstek hos mormor och morfar.
Sen tänkte jag lite nyare kanske lite mer kroginspererat och gjorde en potatisgratäng.
Från skyn från köttet får vi en fantastisk sås som bara smälter ihop med smakerna.
Vad behöver vi?
ugnstermometer är riktigt, riktigt bra att ha.
Till sås
Grädde
Svartvinbärs gele
Hönsbuljongtärning
soja
Till köttet
Innanlår eller fransyska, rostbiff funkar det med. Jag gjorde på innanlår!
En bit Palsternacka
1 dm Selleri
3-4 Morötter
2 Lökar
Ett snöre!
Salt och peppar
Till gratängen
Potatis
grädde
1-1½ dm purjolök (den gröna delen)
3 kl vitlök
salt
peppar
en bit kvibille ädelost
gratängost
Vad börjar vi med? Sätt på ugnen på 175grader.
Skala och Hacka upp alla rotsaker i grova bitar.
Sen knyter vi köttet för att få det att hålla ihop och bli saftigare.
Kryddar rikligt med salt och svartpeppar.
Nu skall vi stänga porerna så att saften verkligen stanna inne! Värm en panna riktigt varm! Ha i smör och håll i köttbiten, bryn ca 15-20 sek på varje sida.
Sen när du har gjort det, skölj ur pannan.
Fräs lök och rotsakerna, detta gör vi för att få ut lite safter och tjuvstarta effekten litegrann. Bara litegrann inte för mycket!
Sen lägger vi köttbiten i en djup form med alla grönsaker i har på 1 dl vatten.
Sätter i termometer och väntar!
jag rekommenderar att plocka ut köttet vid 67 grader och linda in i folie där det får vila på bänken i minst 15 minuter, då är det lätt rosa och smaker inte kofta! Ytterbitarna är helt genomstekt och mitten lätt rosa.
Medans vi väntar på att köttet skall bli klart gör vi gratängen!
Så här vet jag en del krogar gör sin gratäng, jag tyckte det passade in på hur vi gjorde maten idag eftersom alla inte har varmlufts ugn eller 2 ugnar?
Skär den gröna delen på purjolöken i granska grova bitar,
Skala och skiva potatis. (mjölig potatis)
Ha i allt i en kastrull
Purjolök, potatis, vitlök, sen fyller du i grädde så att det "täcker potatisen"
Blanda i lite ädelost, en liten bit av den, beror på hur mycket du gillar.
Salt och svartpeppar!
låt det puttra, smaka av lite då och då, tillsätt mer peppar eller salt!
När du tycker att potatisen är klar när den är ätbar och när det har tjocknat till! hHäller du upp det i en ugnsfast form väntar på att steken skall bli klar.
Strö över ost och grädda i ugn medans steken vilar i folie.
Nu när steken vilar och gratäng är i ugn gör vi sås!
Sila all sky som du nyss fick av alla rotsaker från köttet. Detta är en grönsaksfond med massa smaker som vi inte vill missa!
Ha i grädde ca 2-3 dl
koka upp, ha i en halv hönsbuljong tärning och lite soja, + 1 tsk svartvinbärsgele.
Tjockna till den med maizena, när du är klar slår du i en liten klicksmör för att ge en rundare smak.
Nu när allt är klart kan du serva det med en god sallad, lite gele på sidan och njuta av maten som du nyss har gjort!